Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Krabbesholm Højskole

Ser man sig om, finder man det globale i det nære. Det være sig en virksomhed, der har et internationalt udsyn. Det kan også være en kulturinstitution.

Krabbesholm Højskole her i Skive udmærker sig ved at være et sådant sted. Den 13. juni 2004 tog vi som familie til udstilling på Krabbesholm Højskole. Min kones niece, Ida, der ellers bor i København, havde været elev på skolen i ½ år.

For hende var Skive et sted langt ude på landet, et sted hun ellers kun kender, fordi vi nu bor her.

Men Krabbesholm Højskole har noget, der kunne trække hende og mange andre fra indland, men også udland til byen. Et kreativt miljø, der udfordrer mange sider af det kreative indenfor kunst og arkitektur.

For Ida handlede det om at skaffe sig merit til at kunne komme ind på arkitektskolen i København, et projekt der lykkedes – for hun går der nu.

Det har ikke altid været let at være Krabbesholm Højskole. Den er en af Danmarks ældste højskoler. Grundlagt som en traditionel grundtvigsk højskole i 1885, og det gjorde i nogen år ondt i elevtallet, før man fandt ud af, at det ikke længere var nok at henvise til gamle traditioner, hvis man skal overleve.

Ser man skolen i dag, må man sige, at de gør det ualmindeligt flot, men janteloven gør, at der i den lokale debat i Skive ind imellem dukker knubbede bemærkninger op, om at “de ikke skal tro, at de er noget”.

Også her er det om at komme op at plovfugen. Jeg siger det også af egen erfaring, som barnefødt i det lokale landbrugssamfund lærte jeg som barn ikke i tilstrækkelig grad at turde nyde det anderledes og elitære.

Gemt Under Skive // Kommentarer lukket til Krabbesholm Højskole

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.