Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Spare sig fattig, så man får råd til hvad?

Det høje niveau arbejdsløsheden har lagt sig på i Spanien har forbløffet, over 21 %, maj 2011. Spaniens arbejdsløse er på størrelse med Danmarks befolkning, januar 2012. Flere Spanske regioner er tæt på konkurs, juli 2012.

Spareplaner har ramt Spanien som en boomerang , udgifterne til arbejdsløse er eksploderet og truer med at vælte …., september 2012. Spaniens arbejdsløshed kravlet over 25 %, oktober 2012.

Spanske nyheder i korte flash.

Alt det handler om at skulle spare, spare for at betale til et kulsejlet kreditcirkus. Og troen på, at man ved at spare sig fattig, bliver rig nok til at kunne betale gæld tilbage.

I romanen ”Havets Katedral” af Ildefonso Falcones møder vi Arnau Estanyol, der i 1300 tallets Catalonien undslipper fra livegenskab – og ender op som baron. Da pest og krig giver nød – presses bønderne  hårdt af hoveri, skatter og afgifter.

Ernau ser som den gode baron, der selv engang havde været fattig, – hvordan lensherrer og grever holder egne indtægter intakte ved at udplyndre det økonomiske grundlag så voldsomt, at de livegne mister deres mulighed for at opretholde liv og produktion.

Derfor beordrer han, at mange af de tyngende byrder på de livegne, skal afskaffes i hans baroni. Som helten i romanen viser Arnau, at mennesker skal kunne arbejde og producere, – hvis liv og økonomi skal kunne sikres.

Der er stadig kortsigtet at skaffe sig penge ved at hindre mennesker i at arbejde.

Det bliver intet samfund rigt af.

http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/havets-katedral-af-ildefonso-falcones

Gemt Under Diverse, Historie // Kommentarer lukket til Spare sig fattig, så man får råd til hvad?

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.