Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

1800 og hvor meget – eller blot i starten af 1960’erne

På billedet en dukkevogn, en låge til hønsegården, – min søster Kirsten – og ego omtrent da jeg lige var startet i skolen.

01_omkring_skolestart "Måske lige efter stavnbåndets ophævelse", mente en af mine kusiner, da hun så dette billede på facebook. En anden læser fulgte op med 1800 og hvor meget?

Sandt er det, at det opleves som en fjern og fortidig verden. Dengang der var langt til købstaden Skive, selvom barndomshjemmet kun lå 11 kilometer derfra. Før The Beatles – og vel knapt nok Dansk Toppen – men i stedet Bror Kalles Kapel, der spillede gl. dansemusik, når far skulle have en middagslur.

Jeg er født i 1955, min søster i 1958 og der blev bygget en kostald, der hvor hønsegården var i 1962 – så jeg vurderer at billedet er fra lige før kostalden blev bygget.

Hesten blev omtrendt samtidigt solgt til slagtning for at blive erstattet af en lille grå traktor.

Der var ingen telefon, ingen TV, ingen bil, intet køleskab i det lille hjem. Vand var blevet indlagt, men jeg husker pumpen fra før det skete, – og der var endnu ikke et egentligt toilet – men et lokum med spand i et lille aflukke ude i laden.

Frostvarerne fra husmandsbrugets naturalieøkonomi lå ½ kilometer væk i en af andelsfrostboksens kummer.

Det var fattigt dengang – i billedets tid, og det satte sine dele af de spor, der fulgte …

Her i nutiden står frostbokshuset der endnu – forkølet og tomt uden fordør, når man kommer forbi – som et skur ved en busholdeplads ude på landet. Den benyttes til en cykel eller to og måske en knallet, der står og venter på at en ejermand skal stå af bussen.

Gemt Under Familie // Kommentarer lukket til 1800 og hvor meget – eller blot i starten af 1960’erne

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.