Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Spøjs regeringsembedsmand fra slovensk lilleputnation

Omstillingerne i Østeuropa giver sig nogen steder nogle pudsige udslag. Gennem arbejdet i IUT (The International Union of Tenants) har jeg tre gange haft fornøjelsen af at udveksle indtryk med Mateja, som i en periode var generalsekretær for primiereministeren i Slovenien.

Mateja Fajs regeringsembedsmand og lejeraktivist

Mateja Fajs regeringsembedsmand og lejeraktivist

Billedet er fra et møde hos et boligselskab i Amsterdam i juni 2005, hvor Mateja vinker til fotografen.

Det spøjse ved Mateja er, at hun arbejdede for en højrefløjsledet regering. Hun er jurist, og har i forhold til slovenske forhold et ualmindeligt velfungerende engelsk.

Det er mit indtryk, at netop dette gav hende stor professionel frihed til at være autentisk som person. For samtidigt med at være topembedsmand, – kunne hun også arbejde som frivillig hos en beskeden lejerorganisation i hovedstaden Ljubljana.

Med det udgangspunkt analyserede hun ikke kun situationen for lejerne i Slovenien, men også i mange andre østeuropæiske lande, hvor omvæltningerne også har bragt ubehageligheder med sig, særligt for de uformuende.

Når vi talte om det, der var sket med Jugoslavien, var det befriende, at det ikke handlede om de tabre kroater og de onde serbere, og de sydslaviske folk, der ikke kunne styre sig modsat os andre. Ingen tvivl om, at Slovenien var sluppet bedst ud af det – og på mange måder er Slovenien et lille sødt land.

Om ikke andet, så er det mit indtryk fra samtalerne.

Men Mateja synes også befriet over, at kunne udveksle en viden om, at det ikke behøvede at være gået, som det gik. At tingene ikke kunne gøres op i sort og hvidt.

Hun synes selv, at hun alt for tit mødte fordomme i den udenforståendes vurdering af, hvad der skete, – og hvorfor det skete, – da store dele af Jugoslavien pludselig forvandledes til et ret ubehageligt sted i Europa.

Gemt Under Bolig, Øst/vest // Kommentarer lukket til Spøjs regeringsembedsmand fra slovensk lilleputnation

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.