Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Barsebäck demonstration i 1977

Det var faktisk først, da jeg begyndte at på skrive dette, at jeg opdagede, at det svenske atomkraftværk Barsebäck faktisk startede op i 1977. Selv var jeg 21 år, og fulgte vennerne til en demonstration mod det nystartede værk. Som unge i enhver tid med et ønske om at gøre en forskel og ændre verden.

Vi tog med bus til Grenaa og videre med færgen til Varberg i Sverige. Vi dansede kædedans på agterdækket på færgen. Der er noget særligt ved at mødes og være sammen om en fælles sag.

Blandt de nærmeste venner dengang var Steen og Connie (billedet). De eksperimenterede med at slå sig ned som andelsbønder, og havde sammen med et andet par købt en gård i Nordsalling. Steen er senere blevet kendt på at bygge halmhuse.

Se Steen i en TV-udsendelse fra Friland ved Rønde på Djursland: Tina og Steen.

Mit syn på A-kraften er i dag mere nuanceret, vi har jo også drivhuseffekten at tænke på. Men det der startede som aktivisme i kølvandet af oliekrisen tidligere i 70’erne, har medvirket til, at Danmark står stærkt f.eks. med hensyn til vindmølleindustri.

Mon ikke der er en virksomhed eller flere, som hvis de tænker sig om kan takke de “maskinstormere” – f.eks. som os, der gik ud på landvejen mod et nyopført A-kraftværk, for at deres forretningsområde udviklede sig.

Vi bør også glæde os over, at grænserne fortsat udfordres. Derfor er Steens interesse for halmhuse herlig, – nogen skal altid skille sig ud, hvis Verden skal bevæges.

Men det handler mest om at udvikle teknologier – der rækker udover de fossile brændstoffer, uden at skulle gribe til andre farefulde løsninger, som f.eks. øget brug af A-kraft. Det er dejligt, at der er virksomheder, som f.eks. det lokale Dantherm her i Skive, der udforsker mulighederne i brintteknologi.


Vi holder her hvil på vejen frem imod Barsebäck.

Gemt Under Diverse // Kommentarer lukket til Barsebäck demonstration i 1977

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.