Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

En høflighed, iver og målrettethed, som er os uvandt

16_u2_eleverJeg stødte gennem mit skolearbejde i 2002 på de 3 elever her, en pige, hendes bror og en anden ung mand forrest. De er alle kommet til Danmark som flygtninge fra Irak. De var kommet ud af Iraq før den amerikanske invasion – på grund af deres familiers flugt fra Saddam Hussein, men trods det udviste de senere samme skoleår kun bekymring og ingen glæde, da golfkrigen startede. Bekymringen gjaldt deres nærmeste hjemme i Iraq og den frygt, at de skulle lide overlast under krigen.

Pigen var den yngste, – dengang 16 år. Hendes første spørgsmål til mig var spørgsmål om min familie og mine børn. Meget høflige spørgsmål, som for at vise, – at man viser interesse og er høflig. Som oftest rent uvandt som indgangsbøn, når man støder på en dansk teenager – tænkte jeg.

Hende og broderen havde på det tidspunkt været i Danmark et par år. De havde som jeg husker det endnu en bror, der ikke havde fået lov til at komme til Danmark, noget der gav meget sorg for familien.

På billedet er de i fuld sving i køkkenet under en lejrtur. Særligt de to drenge havde besluttet sig for, at nu skulle der ske noget – og nu ville de vise de danske elever, at de kunne lave pizzaer – og det kunne de og med en eventyrlig effektivitet.

Hun var utålmodig uddannelsesmæssigt – der skulle ske noget, og da hun i sommerferien 2003 kunne se frem til nogle ugers lediggang skaffede hun sig på eget initiativ en praktikplads på apoteket i Nykøbing Mors.

Hun kom senere på VUC for at forbedre sit grundlag yderligere, og i foråret 2006 kunne jeg glæde mig over at hilse på hende en morgen, da hun var på vej ind på Skive Gymnasium og HF.

En nogen af de 3 mon på vej retur til Iraq – næppe – de var blevet anerkendt som berettigede til at forblive i Danmark, og efter lovforslag fremlagt af integrationsminister Birthe Rønn Hornbech blev pigen med den udsøgte høflighed dansk statsborger den 28. februar 2008.

Drengen forrest på billedet flyttede efter skolegangen i Skive til Odense sammen med sin kæreste, en hyggelig fyr – som virkeligt gad tage fat, når der skulle bestilles noget.

Gemt Under Flygtninge // Kommentarer lukket til En høflighed, iver og målrettethed, som er os uvandt

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.