Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Lusebefængt barnepige og handlekraftig hjemmesygeplejerske

 Soevejen2maj98

Billedet her – der er taget i maj 1989 viser huset Søvejen 2 nær Rødding i Salling. Et hus på Rødding Hede, som min farfar købte i 1919 – hvor min far og hans søskende blev født og boede i barndomsårene.

Min far har fortalt bl.a. denne historie om en sur lusebefængt barnepige (kone), der gav hele familien lus, da hun ikke kunne holde sig af sengen – men også om en handlekraftig hjemmesygeplejerske

” ………. jeg husker en gammel kone, som skulle passe os engang, hvor mine forældre ikke var hjemme. Det var ellers noget som sjældent skete, at de begge var væk. Hun var ikke særlig renlig og vi kunne ikke lide hende. Hun var sur og da vi skulle i seng blev vi bare tørret lidt i hovedet med en sur karklud.

En dag var far og mor væk en hel dag, til hvad husker jeg ikke noget om. Vi blev bare jaget ud af den gamle kone. Hun ville have ro, men vi blev jo sultne og listede ind. Vi så, at hun lå og sov i fars og mors senge. Hun blev meget arrig men kom dog op.

Da mine forældre kom hjem, kunne far se, at hun havde ligget i sengene og han blev meget vred. Det kunne vi i første omgang ikke forstå. Men vi blev snart klar over grunden. Hun var nemlig fuld af lopper og lus og det har mine forældre nok vidst. Udyrene var vi nært aldrig kommet af med. Nu var vores sengetøj ikke det allerbedste, særlig galt var madrasserne. De var fyldt med tang og det var et eldorado især for lopperne."

Soevejen2farfar

Min farfar, Peder Kr. Jensen, var bygningsmaler – men han var også en glimrende tegner og billedmaler. Det blev til mange billeder af huse, planter mv. – udført i vandfarver. Her min farfars billede af huset på Rødding Hede.

Her lidt mere af min fars barndomsfortælling:

"Hverken petroleum i sengene eller sprit i håret kunne få bugt med utøjet. Men så husker jeg, at min mor blev syg. Der kom en hjemmesygeplejerske for at se til hende, og da hun min mor senere kom på sygehuset, tilbød hjemmesygeplejersken at hjælpe os af med utøjet.

Men det var på den betingelse, at vi brændte alt vort sengetøj og det andet tøj som ikke kunne koges. Det blev til et mægtigt bål i haven.

Og så fik hun kommunen til at give os noget andet sengetøj. Jeg tror, at det var lidt brugt. Jeg husker ikke hvordan vort øvrige tøj blev erstattet. Strømper og uldtrøjer kunne jo ikke koges, men det var dejligt at blive befriet for utøjet.”

Læs også: Sultede i den første plads på landet

Gemt Under Familie, Historie, Skive // Kommentarer lukket til Lusebefængt barnepige og handlekraftig hjemmesygeplejerske

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.