Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

I dag et ældre blokbyggeri – dengang “Parkbyggeriet Ringparken”

I 40’erne var en lejlighed på 70 – 80 m² med eget kokken og toilet med bruser en uopnåelig drøm for mange.

Man flyttede først sammen, når man blev gift, og ofte måtte man tage til takke med loft- eller kælderbeboelser. Ellers boede man i en toværelses i det ældre private udlejningsbyggeri, hvor toilettet stadig lå i gården, og hvor bad var et ukendt begreb.

De 120 lejligheder, som Arbejdernes Andelsboligforening byggede i Ringparken i årene fra 1944 til 1949, var derfor datidens drømmebolig.

EtDrommehjemFra40erne Tænk sig – man fik egen altan. Der var store græsplæner imellem husene. Ja, byggeriet blev endda kaldt "Parkbyggeriet".

Der var WC med brusebad, og i de fleste lejligheder var der udover stue og soveværelse også et værelse til børnene. I kælderen var der brændselsrum og viktualierum, hvor man kunne sætte syltetøj, saft og henkogte fødevarer. På i loftet var der et ekstra værelse, som mange senere brugte som børneværelse til den største af børnene.

Det var unge familier, der slog sig ned i Ringparken. Mange havde allerede fået deres første og måske andet barn, og der kom for manges vedkommende flere til de første år, hvor de boede i Ringparken.

Byggeriet var derfor, i modsætning til i dag, fyldt med børn.

Teksten ovenfor er fra en udstillingspjece august 1992. Jeg medvirkede dengang med at sætte nogle af rammerne for 50 års jubilæet for Arbejdernes Andelsboligforening i Skive. Det markeredes bl.a. ved at en lejlighed i nogle få uger fik lov til at fremstå som i 40’erne. Kustoderne i det midlertidige museum var ældre beboere fra byggeriet, der kunne give fortællingen sin helt egen autentiske liv.

Gemt Under Bolig, Historie, Skive // Kommentarer lukket til I dag et ældre blokbyggeri – dengang “Parkbyggeriet Ringparken”

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.