Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Mødes eller ikke mødes, når man mødes

Det er forunderligt, hvor vigtigt udgangspunktet for en vanskelig forhandling kan være for resultatet. En klog ven sagde, at hvis man skændes om økonomien, så går den med sikkerhed galt – for det synes alle, at de kan forstå – men det bringer ikke mange positive tanker frem. En strid om penge går tit i sort/hvidt.

At få det visionære, det der skaber fælles værdimæssig fælleskab frem, er langt givtigere. Det byder ikke på samme risiko for stillingskrig.

I den sammenhæng taler man også om at se det hele fra oven, udefra , helikoptersyn, girafsprog eller metatænkning – begrebet der alle på sin vis kredser om det samme.

Det er ikke en konkurrence om, hvem der har det bedste overblik, ved at se det allerøverst fra. Det er dybest set også udtryk for at forstå det, man står overfor, den fremmede, den anden – den der forfægter tingene med en anden vinkel. Hvordan mon den eller de, man kommunikerer med, systematiser deres forståelse?

Sagen er jo, at man handler ganske i blinde i sine taklinger og initiativer, hvis man ikke handler hensigtsmæssigt og med indsigt i dialogen.

I den konfliktfyldte og ufuldendte dialog, blive det fremmede det besværlige – eller måske endog fjenden.

Det udmønter sig i frustrationer, og bliver de for voldsomme, kan man stirre sig blind på at ville nedkæmpe en modstander eller elliminere en strid – med midler, som nok ser ud til at virke i det umiddelbare, men efterlader de bagvedliggende problemer uløste – hvorved frustrationerne vedbliver. Man troede lige man have skabt orden i kaos, men det ligger i sin gru stadig foran en.

Fremfor risikoen for på den vis at handle i blinde, er det langt mere resulatrettet, hvis man ikke lader sig styre af den umiddelbare røde klud, men af indsigt i det bagvedliggende. Forståelse – eller et rimeligt forsøg herpå, som grundlag for handling, fremfor blind jagt på dæmoner.

En ægte fælles forståelse opstår, når man oplever at finde glæde i samme mål. Derfor er det givtigt at have visionerne i front, hvis man skal mødes, når man mødes.

Gemt Under Ledelse // Kommentarer lukket til Mødes eller ikke mødes, når man mødes

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.