Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Abba disco med cambodjanere

cambodia0Da jeg var færdig med det første år på seminariet deltog jeg i sommeren 1980 i en international pionerlejr i DDR.

Blandt dem jeg mødte var to piger på min egen alder fra Phnom Penh i Cambodia. De var inviteret til DDR sammen med 5 forældreløse børn.

Det var kun et år efter at vietnameserne havde befriet cambodjanerne fra rædselsregimet med De Røde Khmerer (Pol Pot styret).

Når nogen i dag ønsker at sætte fredsaktivister og venstrefløj i skammekrogen på grund af standpunkter under den kolde krig, burde det også være nogen på højrefløjen der skammer sig over støtten til De Røde Khmerer. På det tidspunkt jeg mødte de to piger og de 5 forældreløse børn støttede Danmark som Amerikas lydige allierede stadig De røde Khmerer, der fortsat terroriserede Cambodja fra støttepunkter ved den Thailands/Cambodjanske grænse.

Godt nok var De Røde Khmerer inspireret af noget af det værste, som den kinesiske maoisme frembragte, men de fungerede længe samtidigt som USA’s allierede overfor det Vietnam, som USA ikke ønskede at se som cambodjanernes befriere.

Kindkys af Pol Pot – Kampuchea og den danske forbindelse.

De 5 forældreløse børn, som jeg mødte, var alle børn, hvor Pol Pot styret havde dræbt deres forældre. De to piger som ledsagede dem kunne tale henholdsvis engelsk og fransk. Havde det været kendt under Pol Pot, havde de ikke overlevet. Jeg fik talt med den engelsksprogede af dem. Det giver lidt af et gys, når man mærker begivenhederne ude i verden så tæt på.

En aften skulle de to piger arrangere underholdning for de voksne. Det blev til discodans til Abba-musik. Det var ikke lige den slags musik, som hørte min kultur til dengang – jeg var nok mere til ting som Bob Dylan og The Rolling Stones.

Men der hørte en god forklaring til, som jeg kun kunne føle ydmyghed overfor. Det at kunne få lov til at give den hele armen til Abba var udtryk for en frihed, der ville have kostet dem døden under Pol Pot regimet.

Gemt Under Øst/vest // Kommentarer lukket til Abba disco med cambodjanere

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.