Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

En SMS fra fortiden bekræfter familiemytologien

Min farbror Evald, der gik bort i maj 2009, efterlod sig en samling tilrøgede postkort. Han efterlod sig også et pænt lager af både cigaretter og pipetobak, der for mig var af mindre interesse – men anskueliggjorde, hvorfor der fulgte en duftoplevelse med.

5 øres frimærke udgivet i årene fra 1907 til 1913Mange af postkortene var uden tekst – de var blot postkort – samlet at en ivrig samler. Enkelte viste, at Evald havde været på visit i Amsterdam i juli 1965 på et tidspunkt hvor mine egne forældre endnu aldrig havde haft en dag fri til at holde ferie væk fra køer og grise.

Blandt de ældste var postkort fra tidligere generationer – som dette hvor min oldemor Elisabeth Jensen skriver til sin søn, min farfar Peter Kr. Jensen i august 1908 eller 1909 vurderet efter frimærket og poststemplet. Peter var da 12 – 13 år gammel.

Postkortet – en SMS fra fortiden med komprimeret information – vækker tanker omkring familiemytologien omkring min farfar, som jeg aldrig mødte. Han var død flere år før jeg blev født.

Men farfar, Peter Kr. Jensen, havde et glasøje – og det fortælles, at øjet var ødelagt under leg med en saks.

Derfor fik vi som små fortalt og fortalt, og sakse blev derved fortryllet og tabubelagt med et tydeligt “Pas på, ellers ….”.

Oldemor Elisabeth skriver til sin søn min oldefar Peter Kristian Jensen

Oldemor Elisabeth skriver til sin søn min farfar Peter Kristian Jensen

Her afdækkes mytologien i et autentisk kig i en mors brug af datidens meddelelsessystem for korte beskeder. Drengen var alene langt væk hos en øjenlæge nede på Clements Torv i Århus og hans mor lover at stå klar for at hente ham, da han skal hjem med toget.

Peter Kr. Jensen
Hr. Dr. Eriksens Øjenklinik
Clements Torv No. 8
Aarhus

Kære lille Peter
Du skriver at du skal hjem paa Fredag pas nu paa at faa dine Sager samlet sammen saa kommer jeg og henter dig jeg rejser herfra med Morgentoget saa kommer du vel til 11leve Toget og tager imod mig. En kærlig Hilsen fra Moder Elisabeth Jensen 

Om frimærket ovenfor kan fortælles, at det blev udgivet i 82 forskellige oplag i årene fra 1907 til 1913 – og at der blev tryk i alt 478.000.000 af slagsen. Det fortæller, at min oldemor  ikke har været ene om at skulle meddele sig – og at postkort har haft en helt anden betydning for datiden – end for os i nutiden.

Gemt Under Familie // Kommentarer lukket til En SMS fra fortiden bekræfter familiemytologien

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.