Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Nattog igennem Europa

En torsdag sidst på aftenen oktober 2006 stod jeg på nattoget fra München mod Ljubljana i Slovenien. Hjemme havde jeg ikke haft liggeplads siden Storebæltsbroen havde fjernet grundlaget for nattogsforbindelsen fra Struer til København.

Togstammen var lang, og de mange vogne skulle på vej sydover hen over Alperne deles med retning mod flere destinationer. Den vogn, som jeg skulle sove i var kroatisk – og der var egen sovevognskonduktør.

Ljubljana var ikke endestationen for min vogn, det var Zagreb i Kroatien. Andre vogne skulle helt til Beograd i Serbien.

Vi var fire i kupeen, jeg fik en overkøje – hvor der var god plads til bagagen. De fleste i toget var mænd i den arbejdsdygtige alder – der var ikke mange, der tog sig ud som turister. Flere af dem så ud til at være på vej til en forlænget weekend, før de skulle retur til Tyskland – hvor de formodentligt arbejdede.

Når man sammenligner med flyrejser – og særligt når man møder den østeuropæiske tålmodighed – bl.a. repræsenteret ved sovevognskonduktøren – er det som at befinde sig i en tidslomme. Der var ro over den – ikke ræs over den.

Gemt Under Diverse // Kommentarer lukket til Nattog igennem Europa

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.