Socialt, historisk, lokalt, globalt, politisk, kulturelt, familiært og personligt

Russell Means – Wounded Knee 1973

Som det også fremgår af indlægget 8 timers kørsel fra Wounded Knee 1973, har jeg en veneration for indianere, der daterer sig helt fra de tidligste teenagerår.

Besættelsen af det historiske Wounded Knee i 1973 var indiansk besættelse af indiansk land inde i Pine Ridge reservatet i South Dakota. I den sammenhæng kan man undre sig over at FBI, der repræsenterede den amerikanske regering i konflikten, ikke valgte at ignorere besættelsen fremfor at indgå i konfrontation.

Her et indlæg fra dengang, hvor en af de centrale aktører ved besættelsen, Russell Means, udtaler sig:

 

Jeg var selv landet i North Dakota i august 1972, hvor jeg tilbragte de først 7 måneder af et år som exchangestudent i USA.

Værtsfamilien havde registreret min interesse for indianere, og to af mine ældre “søstre” i værtsfamilien gav mig derfor bogen “Bury My Heart At Wounded Knee” af Dee Alexander Brown. En bestseller, der var en af tiden mest omtalte bøger om indianernes historie.

For mig den første hele bog, som jeg tyggede mig igennem på engelsk.

Bogen findes på dansk, men skal man erhverve den – uden at den er antikvarisk – skal man muligvis have fat på en engelsk udgave:

Bury My Heart At Wounded Knee” kan købes hos Saxo.dk

Titlen fra bogen går igen i en film af samme navn:

 

Hvad der skete ved Wounded Knee tilbage i 1890 gengives med medfølelse i denne dokumentarvideo på knapt 10 min på YouTube:

Gemt Under USA // Kommentarer lukket til Russell Means – Wounded Knee 1973

Kommentarer: Skriv din mening!

Kommentarfelt er lukket her.